כלכלה

סעודיה חידשה את ההזרמה לינבוע

ההסלמה המחודשת מול איראן והתקיפות על מתקני אנרגיה בסעודיה החזירו את ברנט עד 99.46 דולר לחבית. אלא שהמחסור החריף יותר נמצא דווקא בדיזל - הדלק שמניע משאיות, טרקטורים, מכונות ותשתיות. בארה"ב מחירו כבר שבר שיא, וההתייקרות מתחילה לחלחל למחירי ההובלה והמזון, ללחוץ מחדש על האינפלציה ולהפוך לבעיה פוליטית עבור דונלד טראמפ פחות מחודשיים לפני בחירות האמצע.

הכתבה נכתבה בסיוע כלי בינה מלאכותית ועברה עריכה אנושית.

נקודות מרכזיות

  1. ברנט חזר כמעט ל-100 דולר לחבית בעקבות תקיפות בסעודיה, איום איראני בהסלמה והמשך השיבושים במצר הורמוז
  2. המחסור בדיזל חמור יותר מהמחסור בנפט גולמי. בכירי תעשיית האנרגיה מעריכים שכ-2 מיליון חביות ביום של מוצרי דלק חסרות מרוסיה וכמות דומה מהמזרח התיכון.
  3. הדיזל בארה"ב עלה ב-55% מאז סוף פברואר, והגיע לשיא של 5.82 דולר לגלון.
  4. ההתייקרות מגיעה מהר למחירי המזון: דיזל מניע משאיות, ציוד חקלאי וחלק גדול מן הפעילות התעשייתית.
  5. עבור טראמפ זו גם בעיה פוליטית. הרפובליקנים מגיעים לבחירות ב-3 בנובמבר כשהאינפלציה ויוקר המחיה שוב בראש סדר היום, וטראמפ סובל משיעורי תמיכה נמוכים.
פרסומת

סעודיה חידשה את ההזרמה בצינור East-West לכיוון ינבוע והיצוא מהמפרץ מתאושש, אבל שוק הדלקים שוב מתהדק: סין עצרה באוקטובר יצוא של מוצרי נפט מחוץ להונג קונג ומקאו, רוסיה האריכה את מגבלות יצוא הדיזל, וארה"ב לוחצת על גרמניה וצרפת לשחרר מלאי חירום. אחרי ירידה מוקדמת, מחיר הברנט חזר ב־1 באוקטובר לסביבת 100 דולר לחבית. המשמעות היא שהבעיה המרכזית כרגע אינה רק כמות הנפט הגולמי — אלא המחסור בתזקיקים, ובעיקר בדיזל.

מהדורת הערב של בָּעוֹלָם5 הכתבות שחשוב לקרוא, בכל ערב ב-21:00

עדכון 1 באוקטובר: סין עוצרת יצוא דלקים

לפי Reuters, בתי זיקוק סיניים עצרו באוקטובר יצוא של מוצרי נפט ליעדים שמחוץ להונג קונג ומקאו בעקבות הנחיה מבייג'ינג לשמור יותר מלאי לשוק המקומי. PetroChina ביטלה כמה משלוחי בנזין ודלק סילוני שתוכננו לחודש.

המהלך חשוב במיוחד לשוק הדיזל: סין היא אחת היצואניות הגדולות של תזקיקים באסיה, והיעלמות זמנית של ההיצע שלה מגיעה בזמן שרוסיה האריכה עד סוף אוקטובר את מגבלות יצוא הדיזל. במקביל, ארה"ב ביקשה מצרפת ומגרמניה לשחרר מלאי דיזל לשוק כדי להקל על המחירים.

שוק הנפט הגיב בתנודתיות חדה. הברנט ירד בתחילת המסחר על רקע התאוששות היצוא מהמפרץ, אך בהמשך עלה בכ־2% וחזר לסביבת 100 דולר לחבית אחרי החדשות מסין. זו בדיוק ההפרדה שחשוב לעשות כרגע בין התאוששות באספקת נפט גולמי לבין מחסור בתזקיקים מוגמרים.

סעודיה מחזירה את הצינור לינבוע

ההתפתחות החשובה ביותר היום הגיעה מסעודיה. שלושה מקורות מסרו ל-Reuters כי Saudi Aramco חידשה את פעילות צינור East-West, לאחר שהושבת בעקבות מתקפת רחפנים שפגעה בכמה תחנות שאיבה.

הצינור, שאורכו כ-1,200 ק"מ, מעביר נפט גולמי משדות ההפקה במזרח הממלכה אל נמל ינבוע שעל הים האדום. החשיבות שלו עצומה בתקופה שבה התנועה במצר הורמוז מוגבלת: הוא מאפשר לסעודיה לעקוף את המצר ולהמשיך לייצא דרך הים האדום.

לפי Reuters, הצינור פועל כרגע בקצב נמוך מהרגיל, אך סעודיה עשויה לחדש כבר היום גם טעינת מכליות בנמל ינבוע. לפני הפגיעה הועברו בו לפי מקורות שוק כ-4 עד 5 מיליון חביות ביום — סדר גודל של 4%-5% מהיצע הנפט העולמי. citeturn767646news56turn767646news0

החדשות הטובות השניות: איראן מאותתת על הורמוז

במקביל, טהרן העבירה מסר נוסף לשווקים. גורם איראני בכיר אמר כי איראן מוכנה לפתוח מחדש את מצר הורמוז בתוך שבעה ימים אם ארה"ב תנקוט צעדים ראשוניים להקלת הלחץ הצבאי ותסיר את המצור על נמלים איראניים.

לפי Reuters, המשלחת האיראנית בעצרת האו"ם קיבלה סמכות לנסות לקדם מגעים דיפלומטיים עם וושינגטון. אם אפילו חלק מהתנועה במצר יחזור, מדובר בשינוי משמעותי מאוד: לפני המלחמה עברו בו בערך חמישית מאספקת הנפט והגז הטבעי הנוזלי בעולם.

הנפט כבר לא יורד בקו ישר

חידוש הזרימה הסעודית וההתאוששות ביצוא מהמפרץ הורידו את הברנט בתחילת השבוע, אבל התמונה השתנתה שוב. ב־1 באוקטובר Reuters דיווחה שהברנט טיפס בחזרה לכ־100 דולר לחבית לאחר שסין עצרה יצוא תזקיקים, בעוד WTI עלה מעל 92 דולר.

לכן השוק כרגע מושפע משני כוחות מנוגדים: יותר נפט גולמי חוזר לשוק מהמפרץ, אבל מלאי התזקיקים — ובעיקר הדיזל — נשאר לחוץ. מבחינת צרכנים וחברות הובלה, זה אומר שהקלה במחיר הנפט לא בהכרח מתורגמת מיד להקלה במחירי הדלקים.

הדיזל עדיין הבעיה הגדולה

הסיבה פשוטה: נפט גולמי ודיזל אינם אותו שוק. אפשר להחזיר חביות נפט לשוק מהר יחסית אם צינור חוזר לפעילות או אם מכליות מצליחות לעבור בנתיב חדש. הרבה יותר קשה להחליף במהירות בתי זיקוק שנפגעו, מתקנים שסגרו או זרמי יצוא שנעלמו.

לפי Reuters, מחירי הדיזל בעולם הגיעו בימים האחרונים לשיאים חדשים. המלחמות באיראן ובאוקראינה פגעו בתפוקה וביצוא של כמה מהמקורות החשובים ביותר בשוק — רוסיה, סעודיה ומדינות נוספות במזרח התיכון. במקביל, בתי זיקוק בארה"ב כבר פועלים ברמות גבוהות מאוד, ולכן יכולת ההרחבה שלהם מוגבלת. citeturn767646news58

למה דווקא דיזל?

דיזל הוא דלק של הכלכלה הפיזית. משאיות, טרקטורים, ציוד חקלאי, מכונות בנייה, גנרטורים וחלק גדול מתעשיית ההובלה משתמשים בו. כאשר מחירו עולה, ההשפעה מתגלגלת הרבה מעבר לתחנת הדלק.

חברת הובלה משלמת יותר, אחר כך היצרן משלם יותר על שינוע, ובהמשך גם הסופרמרקט, החנות והצרכן. לכן דיזל יקר יכול להפוך לאינפלציה גם אם מחיר הברנט עצמו מתחיל לרדת.

אירופה נמצאת במקום הרגיש ביותר

אירופה חשופה במיוחד למשבר הזה. בשנים האחרונות היא הגדילה את התלות ביבוא תזקיקים, ובמקביל איבדה חלק גדול מהאספקה הרוסית. הפגיעה בצינור הסעודי גרמה גם לביטול או דחייה של משלוחי נפט לינבוע שיועדו לבתי זיקוק באירופה.

לפי Euronews, בתי זיקוק אירופיים נאלצו לחפש חלופות מנורבגיה, בריטניה, אלג'יריה, קזחסטן, אזרבייג'ן והאמריקות. הבעיה היא שלא כל סוגי הנפט מתאימים באותה מידה לכל בית זיקוק, ולכן החלפה יכולה להיות יקרה ומורכבת.

גם אם זרימת הנפט הסעודית תחזור בהדרגה, לוקח זמן עד שהחביות מגיעות לבתי הזיקוק, עוברות עיבוד והופכות לדיזל. לכן ייתכן שהנפט הגולמי ימשיך לרדת בזמן שמחירי הדיזל יישארו גבוהים.

גם בארה"ב הלחץ לא נעלם

בתי הזיקוק האמריקניים פועלים כיום ברמות ניצולת מהגבוהות שנראו בשנים האחרונות, אך המלאים עדיין נמוכים יחסית לעונה. לפי Reuters, מלאי התזקיקים בארה"ב נותר מתחת לממוצע הרב-שנתי, גם לאחר עלייה מסוימת לאחרונה. citeturn767646news58

לכן ירידה בברנט אינה מבטיחה ירידה מידית במחיר בתחנות. אם מרווחי הזיקוק נשארים גבוהים, הדיזל יכול להישאר יקר גם כשהנפט עצמו נסוג.

מה צריך לקרות כדי שהדיזל באמת יירד?

שלושה דברים צריכים להשתפר במקביל: יותר נפט צריך להגיע לבתי הזיקוק, בתי הזיקוק עצמם צריכים לעבוד בלי הפרעות, ויצוא תזקיקים מרוסיה ומהמזרח התיכון צריך להתאושש.

כרגע רק החלק הראשון מתחיל להשתפר. חידוש הצינור הסעודי והאפשרות לפתיחת הורמוז עשויים להגדיל את היצע הנפט הגולמי. אבל שוק הדיזל עדיין סובל מצוואר בקבוק בזיקוק ומחוסר בתזקיקים מוגמרים.

מה זה אומר למחירים בעולם?

אם ההקלה בנפט תימשך, היא עשויה להפחית חלק מהלחץ על אינפלציה, חברות תעופה ותעשיות עתירות אנרגיה. אבל כל עוד הדיזל נשאר גבוה, עלויות ההובלה והחקלאות ימשיכו להפעיל לחץ על מחירי מזון ומוצרים.

זה גם מסביר מדוע שוק האנרגיה יכול להציג לכאורה סתירה: נפט יורד — אבל דיזל, תובלה ומחירי מוצרים נשארים גבוהים.

הזווית הישראלית

לישראל יש עניין ישיר בהתפתחויות האלה משתי סיבות. הראשונה היא ביטחונית: פתיחה מחדש של הורמוז ושיקום נתיבי היצוא הסעודיים עשויים להפחית את הלחץ על מדינות המפרץ ולשנות את מאזן התמריצים מול איראן והחות'ים.

השנייה היא כלכלית. ישראל מייבאת דלקים ומוצרי אנרגיה משוק עולמי, ולכן ירידה בנפט יכולה לסייע, אבל מחיר הדיזל והתזקיקים משפיע גם על הובלה, תעופה ומחירי מוצרים מיובאים.

אחרי מה לעקוב

הנתון הראשון הוא קצב ההזרמה בצינור East-West. אם סעודיה תחזור במהירות לכמה מיליוני חביות ביום, זו תהיה הקלה משמעותית לשוק.

השני הוא מצר הורמוז: כל התקדמות במגעים בין איראן לארה"ב יכולה להזיז את מחיר הנפט בעשרות דקות.

והשלישי — אולי החשוב ביותר לצרכן — הוא מחיר הדיזל. כל עוד הוא נשאר גבוה, קשה לדבר על חזרה מלאה לשגרה בשוק האנרגיה.

לקריאה נוספת: ינבוע על הכוונת: המלחמה הסעודית-חות'ית מטלטלת את שוק הנפט · הצינור שנועד לעקוף את הורמוז נפגע · הבורסות בעולם היום.


מקורות מרכזיים: Reuters, MarketWatch, Euronews.

קבלו את בָּעוֹלָם למייל!

לא נשלח ספאם. אפשר להסיר את ההרשמה בכל עת. מדיניות הפרטיות

הזווית הישראלית

גם בישראל מחיר אנרגיה גבוה מתגלגל אל המשק דרך הובלה, תעופה, יבוא ופעילות עסקית. בדיזל ההשפעה משמעותית במיוחד עבור משאיות, אוטובוסים, ציוד מכני וחקלאות. ישראל אינה חשופה באותה מידה כמו מדינות עניות שתלויות לחלוטין ביבוא מזון ודלק, אבל אם שוק התזקיקים נשאר הדוק לאורך זמן, חלק מן העלות צפוי להגיע גם למחירי מוצרים ושירותים.

הנקודה החשובה יותר עבור ישראל היא משך המשבר. זינוק של כמה ימים בנפט נספג בדרך כלל בקלות יחסית. חודשים של דיזל יקר ושיבושים בשיט הופכים כבר לעלות קבועה יותר עבור עסקים.

מה שווה לעקוב אחריו?

  • הסמל הפסיכולוגי הוא 100 דולר לחבית, ולכן השוק כולו עוקב אחר השאלה אם ברנט יפרוץ שוב את הרמה הזאת. אבל מבחינת הכלכלה העולמית ייתכן שהמספר החשוב יותר נמצא דווקא בבית הזיקוק.
  • כל עוד תנועת המכליות במצר הורמוז מוגבלת, בתי זיקוק ברוסיה ובמזרח התיכון אינם חוזרים לפעילות מלאה והמלאים בעולם נמוכים, מחיר הדיזל יכול להישאר גבוה גם אם הנפט עצמו מתייצב. בכירי תעשיית האנרגיה מעריכים שהמחסור בתזקיקים יימשך לפחות אל תוך החורף.
  • מחירים גבוהים כבר מתחילים לעשות את מה שמחירים גבוהים עושים בסופו של דבר - להקטין ביקוש. Vitol מעריכה שצריכת הנפט העולמית ב-2026 תהיה נמוכה בכ-1.5 מיליון חביות ביום לעומת 2025 בגלל המחירים והמחסור.
  • אם ההסלמה במזרח התיכון תירגע, הנפט יכול לרדת במהירות כפי שכבר קרה השנה. תיקון המחסור בדיזל יהיה איטי יותר. ולכן בחודשים הקרובים כדאי להסתכל פחות על המספר הגדול שמופיע מדי ערב ליד המילה "נפט", ויותר על הדלק שמניע את המשאית שמביאה את האוכל לחנות.

מקורות