האשים טאצ'י, ממנהיגי צבא השחרור של קוסובו ולימים נשיא המדינה, הורשע בהאג ברצח, עינויים, יחס אכזרי ומעצר בלתי חוקי במהלך מלחמת קוסובו. בית הדין קבע כי הוא נושא באחריות לרצח 96 בני אדם. טאצ'י זוכה מהאישומים בפשעים נגד האנושות ויוכל לערער על פסק הדין.
5 נקודות מרכזיות
- נשיא קוסובו לשעבר האשים טאצ'י נידון ב-16 בספטמבר ל-25 שנות מאסר בגין פשעי מלחמה שבוצעו במהלך מלחמת קוסובו בשנים 1998-1999.
- השופטים הרשיעו אותו ברצח, עינויים, יחס אכזרי ומעצרים שרירותיים ובלתי חוקיים.
- לפי פסק הדין, טאצ'י נשא באחריות לרצח 96 בני אדם, למעצר בלתי חוקי של 385 ולעינויים של 303 בני אדם.
- הוא ושלושת הנאשמים האחרים זוכו משישה סעיפים של פשעים נגד האנושות, לאחר שבית הדין קבע כי התביעה לא הוכיחה שהמעשים היו חלק מהתקפה נרחבת או שיטתית נגד האוכלוסייה האזרחית בכללותה.
- התביעה ביקשה להטיל על טאצ'י 45 שנות מאסר. ההליך עדיין אינו סופי והוא רשאי לערער.
מנשיא המדינה לאסיר בהאג
בית הדין המיוחד לקוסובו בהאג גזר 25 שנות מאסר על האשים טאצ'י, נשיאה לשעבר של קוסובו ואחת הדמויות המזוהות ביותר עם המאבק לעצמאותה מסרביה.
טאצ'י היה מבכירי צבא השחרור של קוסובו – KLA – שנלחם בכוחות הסרביים בשנים 1998-1999. לאחר המלחמה עבר לפוליטיקה ובהמשך כיהן כנשיא קוסובו. בנובמבר 2020 התפטר מתפקידו לאחר שאושר נגדו כתב האישום, והועבר למעצר בהאג. המשפט עצמו נפתח באפריל 2023.
96 מקרי רצח ומאות קורבנות
בית הדין קבע כי טאצ'י היה שותף למהלך שנועד לפגוע במתנגדים פוליטיים ובאנשים שנחשדו בשיתוף פעולה עם כוחות הביטחון הסרביים. לפי הממצאים שהוצגו בגזר הדין, הוא נמצא אחראי לרצח של 96 בני אדם, למעצר שרירותי ובלתי חוקי של 385, לעינויים של 303 וליחס אכזרי כלפי עשרות נוספים.
השופטים קבעו כי טאצ'י השתתף באופן פעיל בפשעים ועודד אותם. טאצ'י הכחיש לאורך המשפט את האישומים נגדו, ועורכי דינו טענו כי לא הוצגו ראיות שקושרות אותו ישירות למעשים וכי לא ניתן להוכיח שהוא שלט במפקדי KLA שביצעו אותם.
זיכוי מהאישומים בפשעים נגד האנושות
לצד ההרשעה החמורה, בית הדין דחה שישה אישומים בפשעים נגד האנושות. שלושת השופטים קבעו כי התביעה לא הצליחה להוכיח שהפשעים בוצעו במסגרת התקפה נרחבת או שיטתית נגד האוכלוסייה האזרחית כולה – תנאי הנדרש להרשעה בסעיפים האלה.
התביעה דרשה עונש של 45 שנות מאסר לכל אחד מארבעת הנאשמים המרכזיים. יחד עם טאצ'י עמדו לדין שלושה בכירים נוספים לשעבר ב-KLA – קאדרי וסלי, רג'פ סלימי ויאקופ קרסניצ'י – וגם הם הורשעו בפשעי מלחמה ונידונו לעונשי מאסר.
כמעט שש שנים במעצר ומשפט ענק
כתב האישום אושר כבר באוקטובר 2020, וארבעת הנאשמים הועברו להאג בנובמבר אותה שנה. בית הדין שמע לאורך ההליך עדויות בעל פה של 134 עדים, ובתיק השתתפו 156 קורבנות. בחומר הראיות הכולל נכללו עדויות של כ-270 בני אדם, יותר מ-5,400 מוצגים וכ-29 אלף עמודי פרוטוקול.
בית הדין עצמו הוא מוסד של מערכת המשפט של קוסובו, אך מושבו בהאג ושופטיו ואנשיו הם בינלאומיים. הוא הוקם ב-2015 כדי לדון בפשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות ועבירות נוספות הקשורות לאירועים בקוסובו בסוף שנות ה-90.
גיבור לאומי בעיני רבים בקוסובו
פסק הדין התקבל בצורה שונה מאוד בהאג ובפרישטינה. טאצ'י ושלושת חבריו נחשבים בעיני רבים מהאלבנים בקוסובו לדמויות מרכזיות במאבק שהוביל לעצמאות המדינה. אלפים התאספו בבירה וצפו בהקראת פסק הדין על מסך גדול, וחלק מהנוכחים הביעו תמיכה בטאצ'י לאחר ההרשעה.
המלחמה בקוסובו גבתה את חייהם של כ-13 אלף בני אדם, רובם אלבנים מקוסובו. היא הסתיימה ב-1999 לאחר מערכה אווירית של נאט"ו נגד הכוחות הסרביים. קוסובו הכריזה על עצמאות ב-2008, אך סרביה אינה מכירה בה עד היום.
היחסים עם קוסובו ממשיכים להיות אחד הנושאים המרכזיים בפוליטיקה הסרבית, ואפשר לקרוא גם את הכתבה שלנו על הבחירות והמשבר הפוליטי בסרביה.
משפט נוסף עדיין מתנהל
גם אחרי גזר הדין, ההליכים נגד טאצ'י אינם מסתיימים. הוא עומד בנפרד למשפט נוסף בחשד לעבירות נגד ניהול ההליך המשפטי, ובהן ניסיונות להשפיע על עדים. שלב הסיכומים במשפט הזה הסתיים ב-14 בספטמבר, וטרם ניתן בו פסק דין. טאצ'י כפר גם באישומים הללו.
אחרי מה לעקוב
השלב הבא יהיה הערעור הצפוי על ההרשעה ועל העונש. במקביל, כדאי לעקוב אחר התגובה הפוליטית בקוסובו ואחר השאלה אם פסק הדין ישפיע על היחסים המתוחים ממילא עם סרביה. המשפט הנפרד נגד טאצ'י בעניין העדים עשוי גם הוא להסתיים בחודשים הקרובים.
הזווית הישראלית
לקוסובו יש מערכת יחסים יוצאת דופן עם ישראל. שתי המדינות כוננו יחסים דיפלומטיים בפברואר 2021, ובמרץ אותה שנה פתחה קוסובו את שגרירותה בירושלים. בכך הייתה למדינה האירופית הראשונה ולמדינה הראשונה בעלת רוב מוסלמי שפתחה שגרירות בעיר.