הדיון הכללי של העצרת ה־81 של האו"ם ייפתח ב־22 בספטמבר ויביא לניו יורק מנהיגים מכל העולם. איראן, אוקראינה, הסכסוך הישראלי־פלסטיני, משבר האקלים והוויכוח על בינה מלאכותית יהיו בין הנושאים המרכזיים – לצד פגישות מדיניות שיתקיימו הרחק מהדוכן.
5 דברים שצריך לדעת
- הדיון הכללי של העצרת ה־81 יתקיים ב־22-26 בספטמבר וב־28 בספטמבר במטה האו"ם בניו יורק.
- נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ צפוי לנאום ביום הפתיחה, לאחר ברזיל, לפי המסורת הקבועה של העצרת.
- נשיא איראן מסעוד פזשכיאן ושר החוץ עבאס עראקצ'י קיבלו אישור להגיע לניו יורק, בכפוף למגבלות תנועה.
- ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לנאום ביום חמישי, 24 בספטמבר, במהלך ביקור קצר בניו יורק.
- נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס לא קיבל ויזה מארה"ב, והעצרת אישרה לו להשתתף באמצעות וידאו.
שבוע אחד, כמעט כל המשברים בעולם
High-level Week הוא השבוע שבו העצרת הכללית הופכת לזירה המרכזית של הדיפלומטיה הבינלאומית. מנהיגים מציגים את סדר היום שלהם מעל הדוכן, אבל חלק גדול מהעבודה המדינית נעשה בפגישות צדדיות, בחדרים סגורים ובמלונות ברחבי ניו יורק.
הנושא הרשמי של המושב השנה הוא "Restoring trust, managing transformation: A United Nations that delivers for all" – החזרת האמון, ניהול השינוי ואו"ם שמספק תוצאות לכולם. הדיון הכללי יתקיים מ־22 עד 26 בספטמבר ויסתיים ב־28 בספטמבר.
איראן תהיה במרכז תשומת הלב
נשיא איראן מסעוד פזשכיאן ושר החוץ עבאס עראקצ'י קיבלו אישור להגיע לניו יורק למרות המלחמה המתמשכת בין איראן לבין ארצות הברית וישראל. לפי ממשל טראמפ, ההחלטה משקפת את מחויבויותיה של ארה"ב כמדינה המארחת של מטה האו"ם, אך המשלחת האיראנית תהיה כפופה להגבלות תנועה.
מבחינת איראן זו אחת הבמות הבינלאומיות החשובות ביותר מאז פרוץ המלחמה. מבחינת ארצות הברית, ישראל ומדינות המפרץ, כל ניסוח שיגע בהמשך הלחימה, בתוכנית הגרעין או באפשרות לחזרה למסלול דיפלומטי ייבחן בקפידה.
טראמפ אמר השבוע כי הוא מקווה שהמלחמה מתקרבת לסיומה, ובמקביל דווח כי הוא מתכנן שיחות עם מנהיגי מדינות המפרץ בשולי העצרת על השלב הבא באזור.
נתניהו צפוי לנאום ב־24 בספטמבר
ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להגיע לניו יורק ב־23 בספטמבר, לנאום בעצרת ביום חמישי, 24 בספטמבר, ולחזור לישראל זמן קצר לאחר מכן. הנאום צפוי לעסוק בראש ובראשונה באיראן, אך גם ביחסי ישראל עם הפלסטינים ובביקורת הבינלאומית על מדיניות ישראל.
הביקור יתקיים גם על רקע מחלוקת חריפה עם ראש עיריית ניו יורק זוהרן ממדאני, מבקר של נתניהו ושל מדיניות ישראל. ממדאני עצמו נמצא בשבועות האחרונים במרכז עניין ציבורי בעיר, לא רק בגלל עמדותיו המדיניות אלא גם בגלל האופן שבו הוא מנסה לבסס את מעמדו דרך ניהול עירוני. על כך כתבנו גם בכתבה ממדאני והבור ה־200 אלף.
עבאס יופיע על המסך
לעומת המשלחת האיראנית, נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס לא הורשה להיכנס לארצות הברית. ממשל טראמפ סירב להעניק לו ולבכירים פלסטינים נוספים ויזות, בין היתר בטענה לפעילות מדינית ומשפטית נגד ישראל בזירה הבינלאומית. הפלסטינים דחו את הטענות ומתחו ביקורת על ההחלטה.
העצרת הכללית הצביעה ברוב של 152 מול 3, עם 4 נמנעים, לאפשר לעבאס לנאום בווידאו. כך צפוי להיווצר בשבוע אחד מצב חריג שבו נשיא איראן נמצא בניו יורק בעוד יו"ר הרשות הפלסטינית משתתף מרחוק.
אוקראינה עדיין על סדר היום
המלחמה באוקראינה תמשיך לתפוס מקום מרכזי בדיונים. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי צפוי להיות בין המשתתפים הבולטים, בעוד רוסיה תיוצג גם על ידי שר החוץ סרגיי לברוב.
אבל בניגוד לשנים הראשונות לאחר הפלישה הרוסית, אוקראינה כבר אינה המשבר היחיד שתופס את סדר היום. המלחמה עם איראן, המתיחות במזרח התיכון, מחירי האנרגיה והוויכוח על ביטחון גלובלי דוחקים את תשומת הלב בין כמה זירות במקביל.
גם AI מגיע לעצרת
הבינה המלאכותית הופכת השנה מנושא טכנולוגי לסוגיה גיאופוליטית. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש קרא לשיתוף פעולה בינלאומי שימנע פיתוח בלתי מבוקר של מערכות AI, בעוד ממשל טראמפ מביע ספקנות כלפי רגולציה בינלאומית רחבה.
השאלה תהיה לא רק אילו כללים ייקבעו, אלא גם האם ארצות הברית, סין ומדינות אחרות מסוגלות להסכים על מסגרת משותפת בזמן שהן מתחרות זו בזו על טכנולוגיה, שבבים, מודלים ויישומים צבאיים.
23 בספטמבר: האקלים חוזר לבמה
ב־23 בספטמבר יתקיים אירוע ברמה גבוהה על פעולה אקלימית ומעבר צודק, בהובלת מזכ"ל האו"ם. הוא יעסוק באנרגיה נקייה, ביטחון אנרגטי, מימון הסתגלות והאופן שבו מדינות מתמודדות עם עולם שבו חריגה מיעדי ההתחממות של הסכם פריז הופכת לתרחיש ממשי.
ב־24 בספטמבר תתקיים גם ישיבה מיוחדת על האיום מעליית פני הים, וב־25 בספטמבר כינוס ברמה גבוהה על מניעת מגפות והיערכות אליהן.
וברקע – מי יחליף את גוטרש
זו גם העצרת הכללית האחרונה של אנטוניו גוטרש כמזכ"ל מכהן. כהונתו מסתיימת בסוף 2026, וההליך לבחירת המזכ"ל הבא כבר מתקדם. מועצת הביטחון תמליץ בסופו של דבר על מועמד, והעצרת הכללית תאשר את המינוי.
מבחינה פוליטית זה אחד התפקידים הרגישים ביותר במערכת הבינלאומית, משום שלכל אחת מחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון יש יכולת לחסום מועמד.
לוח הזמנים שכדאי לזכור
- 22 בספטמבר – פתיחת הדיון הכללי.
- 23 בספטמבר – אירוע ברמה גבוהה על פעולה אקלימית והמעבר הצודק, לצד אירוע לציון 40 שנה להצהרה על הזכות לפיתוח.
- 24 בספטמבר – נאום נתניהו הצפוי; כינוס מיוחד על עליית פני הים.
- 25 בספטמבר – כינוס על מניעת מגפות והיערכות אליהן.
- 26 בספטמבר – יום נוסף של נאומי מנהיגים.
- 28 בספטמבר – היום האחרון של הדיון הכללי וכינוס לציון 25 שנה להצהרת דרבן.
- 29 בספטמבר – כינוס מיוחד בנושא פירוק נשק גרעיני.
אחרי מה לעקוב
לא רק לנאומים. השבוע בניו יורק חשוב בעיקר בגלל הפגישות שמתקיימות סביבם. כדאי לעקוב אחרי כל אינדיקציה למגעים על המלחמה עם איראן, שיחות בין טראמפ למנהיגי המפרץ, המגעים סביב אוקראינה והאם תופיע יוזמה דיפלומטית חדשה בזירה הישראלית־פלסטינית. גם הטון של הנאומים יהיה חשוב: האם העצרת הופכת בעיקר לזירת האשמות, או שמתחילים להופיע בה מסלולים מדיניים חדשים.
הזווית הישראלית
מבחינת ישראל, זו צפויה להיות אחת מעצרות האו"ם החשובות בשנים האחרונות. נתניהו יגיע בזמן שהמלחמה עם איראן עדיין פתוחה, כאשר נשיא איראן עצמו נמצא בניו יורק וכאשר הנושא הפלסטיני חוזר לבמה באמצעות נאומו המקוון של עבאס.
הנאום של נתניהו יהיה רק חלק מהסיפור. חשוב לא פחות יהיה לראות מה אומרים מנהיגי אירופה, מדינות ערב ומדינות הדרום הגלובלי על ישראל, איראן והפלסטינים – ובעיקר אם מאחורי הנאומים מתחילה להתגבש יוזמה דיפלומטית חדשה.
מקורות
- האו"ם – High-level Week 2026
- האו"ם – לוח הישיבות והאירועים של העצרת ה־81
- Reuters – הנושאים המרכזיים בעצרת
- Reuters – המשלחת האיראנית
- Reuters – נאום עבאס בווידאו
- Times of Israel – מועד נאום נתניהו