פוליטיקה

סעודיה והחות׳ים: 18 הרוגים בנמל התעופה בריאד, הקרבות במוקה נמשכים

הכתבה נכתבה בסיוע כלי בינה מלאכותית ועברה עריכה אנושית.
פרסומת

ההתלקחות בין סעודיה לחות׳ים התרחבה ב־10–11 באוקטובר לתקיפות קטלניות על נמל התעופה המלך ח׳אלד בריאד. רויטרס דיווחה על 13 הרוגים ויותר מ־300 פצועים במתקפה בשבת, ועל הרוג נוסף ו־11 פצועים בתקיפה ביום ראשון; מניין ההרוגים המצטבר בתקיפות על הנמל במהלך השבוע הגיע ל־18. בינתיים ממשיכים כוחות הממשלה התימנית הנתמכים בידי ריאד במתקפת נגד סביב מוקה ובאב אל־מנדב, החות׳ים מתנגדים לטענות על נסיגתם, והנשיא דונלד טראמפ לא שלל מעורבות אמריקאית נוספת. שדה התעופה בדמאם הותקף אף הוא והחות׳ים טענו לתקיפות על מתקני נפט. רויטרס, 11 באוקטובר.

מהדורת הערב של בָּעוֹלָם5 הכתבות שחשוב לקרוא, בכל ערב ב-21:00

עודכן: 12 באוקטובר 2026. מספרי ההרוגים מבוססים על הדיווח המאוחר של רויטרס; המצב בחזית הקרקעית נשען בחלקו על דיווחי הצדדים, ואינו מאומת במלואו באופן עצמאי.

ההתפתחויות ב־10–12 באוקטובר: מלחמת הטילים מגיעה ללב סעודיה

בשבת 10 באוקטובר נהרגו בנמל התעופה הבינלאומי בריאד 13 בני אדם ונפצעו יותר מ־300, לפי רויטרס. ביום ראשון נפגע שוב טרמינל 4, אדם נוסף נהרג ו־11 נפצעו. באותו יום אישרו הסעודים גם תקיפה בנמל התעופה המלך פאהד בדמאם, בעוד החות׳ים טענו שפגעו בנמלים ובשני מתקני Aramco. ריאד דיווחה על יירוטים נוספים במזרח המדינה, ליד נמל התעופה בבירה ובאזור ח׳מיס מושייט. מקור: רויטרס.

נמל התעופה בריאד נסגר ביום ראשון ובוטלו או הוסטו טיסות רבות. סוכנות EASA הרחיבה עוד ב־9 באוקטובר את אזור האזהרה מפני טיסה בשמי סעודיה. טראמפ אמר שהוא שוקל השתתפות בתקיפות נגד החות׳ים, אך טרם הוכרזה החלטה רשמית. לצד ההסלמה, שר החוץ של איראן הציע לסייע בפתיחת ערוץ דיאלוג בין ריאד לחות׳ים. רויטרס על התרעת EASA.

בחזית הקרקעית, כוחות הממשלה התימנית טוענים שהשיגו מחדש שטחים סביב מוקה וד׳ובאב במערב תימן; החות׳ים מכחישים חלק מהטענות. הלחימה ממשיכה סביב תעז, מאריב ואל־ג׳וף. לכן מוקדם לדבר על שינוי יציב במאזן השליטה בים האדום. אל־ג׳זירה: סיכום החזיתות, 11 באוקטובר.

5 דברים שצריך לדעת עכשיו

  • השליטה במוקה ובבאב אל־מנדב עדיין שנויה במחלוקת: הממשלה התימנית טוענת להישגים לאורך החוף, והחות׳ים חולקים על חלק מהדיווחים. לא מדובר בתוצאה סופית.
  • מתקפות קטלניות על ריאד: ברויטרס דווח על 13 הרוגים במתקפת 10 באוקטובר, הרוג נוסף ב־11 באוקטובר ו־18 הרוגים בתקיפות על הנמל לאורך השבוע. התקיפה בדמאם אושרה בידי הרשויות.
  • ברית מכה הופעלה: סעודיה, טורקיה ופקיסטן הסכימו על מנגנון לפריסה מהירה של כוחות ויכולות להגנת הממלכה.
  • תעז עדיין בסכנה: החות׳ים ממשיכים ללחוץ על העיר ועל צירי האספקה שלה גם אחרי שאיבדו שטחים בחוף.
  • המחיר האזרחי בתימן ובסעודיה: החות׳ים טוענים לעשרות הרוגים בתקיפות סעודיות בחמשת השבועות האחרונים; הנתונים אינם מאומתים עצמאית. לצד זאת נרשמו הרוגים ופצועים רבים בנמלי התעופה הסעודיים.

החות׳ים קיבלו אחריות לתקיפות על Aramco

ב־3 באוקטובר דיווחה Reuters על אש ועשן סמוך למתקן של Aramco בריאד. היום קיבלו החות׳ים אחריות ואמרו כי שיגרו טילים בליסטיים וכטב״מים לעבר מתקני Aramco בריאד ובאזור ח׳ורייס. לטענתם, התקיפות גרמו לשריפות גדולות והיו תגובה לעשרות תקיפות סעודיות בתימן.

עם זאת, יש להבחין בין נטילת האחריות לבין אימות הנזק. סעודיה ו־Aramco עדיין לא אישרו שהמתקנים נפגעו כפי שטוענים החות׳ים. Reuters דיווחה על אש ועשן בריאד, אך לא אימתה באופן עצמאי את היקף הפגיעה או את הקשר המדויק בין השריפה לבין התקיפה החות׳ית. Reuters על מתקני Aramco והטענה החות׳ית.

החות׳ים טוענים שהתקיפות הגיעו לאחר כ־50 תקיפות אוויריות וטילים על צנעא ואזורים נוספים בתימן בתוך כ־12 שעות. גם כאן אין אימות עצמאי מלא להיקף התקיפות שעליו הם מדווחים.

המבצע הגדול כבר יצא לדרך

מה שהיה עד אתמול תכנון הפך היום להכרזה רשמית. נשיא תימן רשאד אל־עלימי, העומד בראש המועצה הנשיאותית הנתמכת בידי סעודיה, הודיע בטלוויזיה על “תחילת הפעולות הצבאיות להחזרת יתר שטחי הרפובליקה ולהחלת סמכות המדינה בכל השטח הלאומי”.

לפי Reuters, התוכנית מבוססת על לחימה קרקעית של כוחות תימניים ועל סיוע אווירי סעודי. ארה״ב כבר מספקת מודיעין לתמיכה במבצע, בעוד מדינות אזוריות ואירופיות מעניקות בעיקר סיוע הגנתי לריאד. אל־עלימי אמר שההחלטה התקבלה לאחר שלדבריו “כל האפשרויות להרגעה מוצו”. Reuters על ההכרזה לפתיחת המבצע.

המשמעות היא שהמלחמה נכנסת כעת לשלב מסוכן יותר: לא עוד רק תקיפות הדדיות ומאבק על החוף, אלא ניסיון מוצהר של הממשלה הנתמכת בידי סעודיה לשנות מחדש את מפת השליטה בתימן.

ברית מכה הופעלה — והערוץ המדיני נשאר פתוח

הפגישה בריאד כבר התקיימה. סעודיה, טורקיה ופקיסטן הפעילו את מנגנון ברית ההגנה של מכה והסכימו להיערך לפריסה מהירה של כוחות ויכולות להגנת סעודיה מול האיום החות׳י. המהלך מדגיש שהעימות בתימן כבר אינו רק מלחמת אזרחים, אלא זירה שמשפיעה ישירות על מערך הביטחון האזורי.

במקביל לא נסגר לחלוטין המסלול המדיני. איראן הציעה לקדם ערוץ שיחות עם החות׳ים, והרעיון נידון בין חברות הברית. בשלב זה אין הסכם להפסקת אש, והפעילות הצבאית נמשכת משני הצדדים. Reuters על המתקפה והפעלת מנגנון הברית.

לעדכונים על הטיסות, הנפגעים והמצב בנמלי התעופה בסעודיה: כתבת המעקב על תקיפות נמל התעופה בריאד. לרקע היסטורי מלא על המלחמה: המדריך המקיף למלחמת סעודיה והחות׳ים.

למה באב אל־מנדב חשוב כל כך

באב אל־מנדב הוא מצר צר המחבר בין הים האדום למפרץ עדן ולאוקיינוס ההודי. שליטה או איום על האזור משפיעים ישירות על ספינות שעוברות בין אסיה, המזרח התיכון ואירופה דרך תעלת סואץ.

עבור סעודיה, האזור חשוב גם ליצוא נפט דרך הים האדום. נמל ינבוע והצינור מזרח־מערב מאפשרים לה להעביר נפט משדות המזרח אל החוף המערבי ולעקוף את מצר הורמוז. ינבוע חזרה לאחרונה לפעילות אחרי שיבושים, אבל ככל שהאיום החות׳י על הים האדום מתרחב, הסיכון לנתיב הזה נשאר גבוה.

הנפט הוא עדיין נקודת תורפה

החות׳ים כבר טענו בשבועות האחרונים לתקיפות נגד מתקני Aramco בינבוע ובאזורים נוספים. סעודיה אישרה יירוטים של טילים וכטב״מים, אך לא אישרה את כל טענות החות׳ים לגבי פגיעות במתקנים.

לכן שוק הנפט מגיב לא רק לנזק בפועל אלא גם לסיכון: כל פגיעה משמעותית ביכולת היצוא הסעודית או בספנות דרך באב אל־מנדב יכולה להשפיע במהירות על מחירי האנרגיה ועל עלויות ההובלה.

הרקע: למה המלחמה חזרה

לאחר כמה שנים של רגיעה יחסית, הלחימה בין החות׳ים לכוחות הנתמכים בידי סעודיה התרחבה מחדש ב־2026. החות׳ים חיזקו את אחיזתם בחלקים מהחוף המערבי והמשיכו להשתמש בטילים ובכטב״מים נגד מטרות סעודיות ונגד ספנות באזור.

סעודיה מצדה חזרה לתקיפות אוויריות ולתמיכה רחבה יותר בכוחות התימניים המתנגדים לחות׳ים. המערכה קשורה גם לעימות האזורי הרחב יותר עם איראן, שתומכת בחות׳ים, ולניסיון האמריקאי לשמור על חופש השיט בים האדום.

לרקע המלא אפשר לקרוא במדריך בָּעוֹלָם למלחמה בין סעודיה לחות׳ים.

מה קורה עכשיו סביב תעז ובאב אל־מנדב

החזית הקרקעית נעשתה דחופה במיוחד משום שהחות׳ים ממשיכים להחזיק ביוזמה בחלק מהאזורים. לפי מקורות צבאיים שצוטטו ב־Reuters, ב־48 השעות האחרונות הם השיגו התקדמות בגבעות אסטרטגיות ליד תעז והתקרבו לכביש האחרון המחבר את העיר לעדן.

אם החות׳ים ישתלטו על הציר הזה, תעז — העיר השלישית בגודלה בתימן — עלולה להיכנס למעשה למצור. השליטה בגבעות גם תאפשר לחות׳ים להגן טוב יותר על האזור החופי של באב אל־מנדב, שאותו כבשו במתקפה המהירה בשבועות האחרונים. Reuters על ההתקדמות סביב תעז.

מה עדיין לא ידוע

שלוש שאלות מרכזיות נשארות פתוחות: מה היקף הנזק האמיתי במתקני Aramco בריאד ובח׳ורייס; עד כמה רחב יהיה המבצע הקרקעי החדש של הממשלה התימנית; והאם הכוחות הנתמכים בידי סעודיה יצליחו לעצור את ההתקדמות החות׳ית סביב תעז ובאב אל־מנדב.

גם לגבי לוח הזמנים אין עדיין תמונה מלאה. ההכרזה על המבצע ברורה, אבל לא פורסמה לציבור מפת יעדים, סדר כוחות או לוח זמנים לכיבוש מחדש של השטחים.

אחרי מה לעקוב

הנקודה הראשונה היא האם כוחות הממשלה מצליחים להחזיק במוקה וברצועת החוף סביב באב אל־מנדב, והאם הם ממשיכים משם צפונה. במקביל, צריך לעקוב אחרי תעז, שם החות׳ים עדיין מסוגלים לקזז חלק מההפסדים בחוף באמצעות לחץ על צירי האספקה.

הנקודה השנייה היא המעורבות האזורית: האם מנגנון ברית מכה מתורגם לפריסה צבאית בפועל, והאם התקיפות החות׳יות על סעודיה מתרחבות. כל פגיעה מאומתת במתקני נפט או בשדות תעופה יכולה לשנות במהירות את רמת ההסלמה.

הזווית הישראלית

לישראל יש עניין ישיר בעיקר במה שקורה בים האדום. שינוי במאזן הכוחות סביב באב אל־מנדב יכול להשפיע על נתיבי השיט, על האיום החות׳י כלפי ישראל ועל מחירי האנרגיה וההובלה.


מקורות

קבלו את בָּעוֹלָם למייל!

לא נשלח ספאם. אפשר להסיר את ההרשמה בכל עת. מדיניות הפרטיות