איש העסקים האמריקאי ג׳ון פולסון (John Paulson), שהתפרסם בזכות הימור של מיליארדי דולרים נגד שוק המשכנתאות בארצות הברית לפני משבר 2008, הכריז במוצאי שבת, 17 באוקטובר 2026, על תרומה של 250 מיליון דולר לאוניברסיטה העברית בירושלים. זו התרומה הבודדת הגדולה בתולדות האוניברסיטה. יחד עם 46 מיליון דולר שהעניקה קרן משפחת פולסון בשנים קודמות, מגיעה התחייבות התמיכה הכוללת שלו למוסד ל־296 מיליון דולר.
לציון התרומה ייקרא קמפוס הר הצופים ההיסטורי על שם אלינה וג׳ון פולסון. הכסף צפוי לסייע בהקמת פקולטה חדשה להנדסה, בהרחבת ההכשרה והמחקר הרפואי, במחקר ובטיפול בפוסט־טראומה וביצירת מסגרות לחיבור האקדמיה לצרכים ציבוריים. בראיון שפורסם הבוקר ב״כלכליסט״ הדגיש פולסון כי מדובר, מבחינתו, בתרומה ללא התניות, וכי הוא סומך על הנהלת האוניברסיטה שתקבע את חלוקתה.
מי הוא האיש שמאחורי התרומה? מסלול חייו עובר מילדות בקווינס, דרך לימודים בניו יורק ובהרווארד, אל אחד ההימורים המפורסמים בתולדות וול סטריט, מערכת יחסים קרובה עם דונלד טראמפ ופעילות פילנתרופית רחבת היקף בארצות הברית ובישראל.
חמש נקודות מרכזיות
- 250 מיליון דולר: פולסון הכריז ב־17 באוקטובר על התרומה הגדולה ביותר שהתקבלה עד כה באוניברסיטה העברית; התרומות הקודמות העלו את הסכום הכולל ל־296 מיליון דולר.
- ההימור של 2007: הקרן שלו הרוויחה כ־15 מיליארד דולר מהימור על קריסת ניירות ערך הקשורים למשכנתאות בארצות הברית, והוא עצמו הפיק רווח של מיליארדים.
- הון אישי: פורבס העריך את הונו בכ־11.2 מיליארד דולר ב־17 באוקטובר 2026. זהו אומדן המשתנה עם שווי נכסיו, ולא סכום מזומן בחשבון בנק.
- תרומות נוספות: פולסון העניק בעבר 400 מיליון דולר לבית הספר להנדסה של הרווארד, 100 מיליון דולר לאוניברסיטת ניו יורק ו־100 מיליון דולר לשימור סנטרל פארק.
- הקשר לישראל: אחותו תיאודורה בר־אל למדה באוניברסיטה העברית, ובני משפחה נוספים למדו בה. פולסון הוא גם תורם ותומך מוכר של דונלד טראמפ.
מי זה ג׳ון פולסון? הילד מקווינס שהפך למנהל קרנות גידור
ג׳ון אלפרד פולסון נולד ב־14 בדצמבר 1955 בקווינס, ניו יורק. באוקטובר 2026 הוא בן 70. לפי קורות החיים שפרסם בית הספר למינהל עסקים של הרווארד, כבר בילדותו מכר ממתקים לילדים אחרים, ובגיל 17 ניסה להקים עסק לייצור בגדים באקוודור. הניסיונות המוקדמים האלה קדמו לקריירה פיננסית שנבנתה בהדרגה, ולא להצלחה מסחררת בן לילה.
ב־1978 סיים לימודי מימון באוניברסיטת ניו יורק (NYU) בהצטיינות יתרה, וב־1980 השלים תואר שני במינהל עסקים בהרווארד, שם זכה בהצטיינות Baker Scholar. הוא החל כיועץ ב־Boston Consulting Group, עבר לקרן ההשקעות Odyssey Partners, עבד בבנק ההשקעות Bear Stearns בתחום המיזוגים והרכישות, ובהמשך היה שותף ב־Gruss Partners.
בשנת 1994 הקים את Paulson & Co., חברת השקעות שהתמחתה, בין היתר, בהזדמנויות סביב מיזוגים, רכישות, ארגון חובות מחדש ואירועים מיוחדים בשווקים. במשך שנים היא לא הייתה שם מוכר לציבור הרחב. ב־2006 כבר ניהלה נכסים בהיקף של כ־6 מיליארד דולר, לפי הפרופיל שפרסמה הרווארד.
איך ג׳ון פולסון התעשר ממשבר 2008?
העסקה שהפכה את פולסון לדמות ידועה בעולם הפיננסי החלה עוד לפני קריסת ליהמן ברדרס. בשנים 2005–2007 הבחין פולסון בהתרחבות המהירה של הלוואות משכנתה ללווים בעלי יכולת החזר חלשה, ובדרך שבה הבנקים ארזו את ההלוואות לניירות ערך שנמכרו למשקיעים. הוא העריך שחלק מהאג״ח האלה מתומחר ביתר ושההפסדים עוד יבואו.
במקום לרכוש דירות או למכור מניות של בנקים בלבד, הקרן שלו קנתה מכשירים פיננסיים מסוג Credit Default Swaps – CDS. במונחים פשוטים, אלה חוזים שהעניקו לה תשלום אם ניירות הערך שאליהם הוצמדו יסבלו מאירועי אשראי, כגון חדלות פירעון. הקרן שילמה מחיר בעבור ההגנה, ואם ההערכה שלה הייתה מתבררת כלא נכונה – הייתה עלולה להפסיד את התשלומים האלה.
כשבועת המשכנתאות התפוצצה והחלו פשיטות רגל והורדות דירוג, הפוזיציות של פולסון עלו מאוד בערכן. לפי דיווחים פיננסיים וראיון ״כלכליסט״, ההימור הניב לקרן רווח של כ־15 מיליארד דולר ופולסון עצמו הרוויח ממנו כמה מיליארדים. חשוב להבחין בין רווחי הקרן כולה לבין ההכנסה וההון האישי של מנהלה. הצלחת ההימור גם לא פירושה שכל פעילות ההשקעות של פולסון מאז הייתה מוצלחת באותה מידה.
הצד השנוי במחלוקת: עסקת ABACUS וגולדמן זאקס
הימורי המשכנתאות של פולסון הפכו גם לחלק מדיון ציבורי ומשפטי על ההתנהלות של וול סטריט ערב המשבר. ב־2010 האשימה רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) את בנק גולדמן זאקס ואת אחד מעובדיו בכך שהטעו משקיעים בעסקת ניירות ערך מורכבת בשם ABACUS 2007-AC1. לפי הרשות, קרן פולסון הייתה מעורבת בבחירת ניירות הערך שנכללו בעסקה, בשעה שהימרה על ירידת ערכם, ותפקידה לא נחשף למשקיעים באופן הולם.
גולדמן זאקס הסכים לשלם 550 מיליון דולר במסגרת הסדר עם ה־SEC והודה כי חומרי השיווק לא הציגו במלואם את מעורבות הקרן ואת ניגוד האינטרסים. עם זאת, הרשות לא הגישה כתב אישום נגד פולסון או נגד הקרן שלו במסגרת הפרשה הזאת. פולסון ושותפיו טענו שלא הציגו מצגי שווא ולא היו אחראים לשיווק העסקה למשקיעים. ההבחנה הזאת חיונית: ביקורת על עסקה ועל היעדר גילוי איננה הרשעה פלילית של פולסון.
מה קרה לקרן שלו אחרי ההצלחה?
ההצלחה ב־2007 לא הפכה את Paulson & Co. לקרן שמנצחת בעקביות את השוק. בשנים שלאחר המשבר היא רשמה גם תקופות חלשות והפסדים בהשקעות שונות, משכה פחות כספים מלקוחות, וביצועיה זכו לביקורת. ביולי 2020 הודיע פולסון כי יפסיק לנהל כספים של משקיעים חיצוניים ויהפוך את פעילותו למשרד השקעות פרטי – family office – שמטפל בעיקר בהון שבשליטתו ובנכסי המשפחה.
זהו הבדל חשוב לעומת קרן גידור רגילה: במקום לגייס כסף מלקוחות ולדווח להם על תשואות הקרן, המשרד משקיע את ההון הפרטי שלו. בשנים האחרונות נקשר שמו של פולסון, בין היתר, בהשקעות בזהב, במכרות זהב, בחברות פיננסיות ובעסקאות סביב מיזוגים ורכישות.
כמה כסף יש לג׳ון פולסון?
לפי פרופיל המיליארדרים של פורבס, נכון ל־17 באוקטובר 2026 הונו של פולסון נאמד בכ־11.2 מיליארד דולר. האומדן עשוי להשתנות עם מחירי המניות, החזקות פרטיות, עסקאות ושערי חליפין. הוא אינו מלמד איזה חלק מהונו נזיל ומיידי, וגם לא כמה הועבר בפועל במועד הכרזת התרומה.
העניין סביב פולסון נובע אפוא לא רק מגובה הונו. הוא אחד מסמלי התקופה שבה מנהלי קרנות גידור עצמאיות הצליחו לזהות חולשות במערכת הבנקאות, להמר נגד הקונסנזוס – ולגרוף רווחים בשעה שמשקי בית רבים נקלעו לקשיים. זו גם אחת הסיבות לכך שהביוגרפיה שלו מלווה בשאלות על אחריותו של עולם ההשקעות כלפי הציבור.
מה בדיוק כוללת התרומה החדשה לאוניברסיטה העברית?
לפי הודעת האוניברסיטה מ־17 באוקטובר, התרומה החדשה בסך 250 מיליון דולר נועדה לקדם ארבעה תחומים: הקמת פקולטה להנדסה, הרחבת פעילות רפואית וביו־רפואית והכשרת רופאים, מחקר שיקום וטיפול לאחר טראומה ופוסט־טראומה, והקמת גוף שיחבר בין ידע אקדמי לבין בעיות ציבוריות וקהילתיות. בפועל, האוניברסיטה תצטרך לפרסם בהמשך תוכניות, לוחות זמנים והחלטות תקציביות כדי שאפשר יהיה לדעת מה הוקם וכמה הוצא בכל תחום.
בריאיון ל״כלכליסט״, שפורסם ב־18 באוקטובר, פולסון הגדיר את התרומה כבלתי מותנית מבחינתו. כלומר, אף שהאוניברסיטה הציגה סדרי עדיפויות, הוא אינו מבקש לנהל בעצמו את חלוקת הכסף לפרויקטים מוגדרים. אין עדיין בדיווחים הפומביים לוח תשלומים מפורט. לכן נכון לכתוב שפולסון הכריז על תרומה והתחייב לה, ולא לטעון שכל 250 מיליון הדולר כבר הועברו לקופת האוניברסיטה.
לכבוד התרומה ייקרא קמפוס הר הצופים בירושלים קמפוס אלינה וג׳ון פולסון. חשוב להבחין בינו לבין קמפוס אדמונד י׳ ספרא בגבעת רם, שבו נמצאים המבנים שנתרמו קודם לכן לתחומי המחשב וההנדסה. בתקשורת תוארה אלינה דה אלמיידה כארוסתו של פולסון; בהודעת האוניברסיטה צוין שם הקמפוס החדש בלי לפרט את מעמדה המשפחתי.
הקשר הקודם לירושלים: 27 מיליון, אחר כך 19 מיליון
פולסון לא החל לתמוך באוניברסיטה העברית רק באוקטובר 2026. ב־2023 העניקה קרן המשפחה שלו 27 מיליון דולר לתשתיות מדעי המחשב וההנדסה, ובינואר 2026 הכריזה על עוד 19 מיליון דולר להרחבת מתחם ההוראה והמחקר בקמפוס גבעת רם. המיזמים כוללים את בניין פולסון–בר־אל למדעי המחשב וההנדסה ואת בניין ג׳ון פולסון להנדסת חשמל. התרומות האלה הסתכמו ב־46 מיליון דולר, ולכן התרומה החדשה מביאה את ההיקף המצטבר ל־296 מיליון דולר.
עוד קודם לכן, ב־2024, העניקה האוניברסיטה העברית לפולסון תואר דוקטור לשם כבוד על תרומתו להשכלה, למחקר ולחברה. הקשר האישי החל שנים רבות לפני התרומות הגדולות: לפי פולסון, אחותו תיאודורה בר־אל עברה לישראל ב־1968 ובחרה ללמוד באוניברסיטה העברית. בני משפחה נוספים למדו שם, והוא עצמו ביקר בהר הצופים כבר בגיל 13. בריאיון החדש סיפר כי אחותו נפטרה ב־2026 וכי השם בר־אל בבניין החדש מנציח את משפחתה.
הרווארד, ניו יורק וסנטרל פארק: איפה עוד תרם פולסון?
פולסון נחשב לתורם משמעותי למוסדות חינוך בארצות הברית. בשנת 2015 העניק 400 מיליון דולר לבית הספר להנדסה ולמדעים יישומיים בהרווארד, שנקרא מאז Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences. בשנת 2022 דווח על תרומה של 100 מיליון דולר לאוניברסיטת ניו יורק לטובת בניין קמפוס, שנקרא על שמו. עשור קודם לכן, ב־2012, תרם 100 מיליון דולר לעמותה האחראית על שימור סנטרל פארק במנהטן.
בריאיון הישראלי החדש הסביר פולסון שהוא רואה בהשקעה בחינוך דרך לייצר השפעה ארוכת טווח. לדבריו, העלות של הכשרת סטודנט באוניברסיטה העברית נמוכה בהרבה מעלותה באוניברסיטאות עילית בארצות הברית. את ההשוואה שלפיה דולר אחד בירושלים עשוי להשיג תועלת הדומה לעשרה דולרים בארצות הברית יש להבין כהערכה שהציג התורם, ולא כמדד כלכלי עצמאי שהוכח במחקר השוואתי.
מה הקשר בין ג׳ון פולסון לדונלד טראמפ?
לצד הקריירה העסקית והפילנתרופית, פולסון הוא תומך ותורם מוכר של דונלד טראמפ. באפריל 2024 אירח בביתו בפאלם ביץ׳ אירוע גיוס כספים גדול לקמפיין הבחירות של טראמפ. לפי הקמפיין, באירוע גויסו 50.5 מיליון דולר. הסכום מתייחס לגיוס באירוע כולו, ולא לתרומה האישית של פולסון.
לאחר ניצחונו של טראמפ בבחירות 2024 נחשב פולסון לאחד השמות שעלו לתפקיד שר האוצר, אך בנובמבר אותה שנה הודיע שהוא מסיר את מועמדותו, בין היתר בשל מחויבויותיו הפיננסיות. הוא לא כיהן בתפקיד. התמיכה הפוליטית שלו היא חלק מהרקע הציבורי של התורם, אך אין להסיק ממנה שהאוניברסיטה העברית אימצה את עמדותיו או שיש לתרומה יעד מפלגתי.
מה הוא חושב היום על זהב, ביטקוין והכלכלה?
בריאיון ל״כלכליסט״ שפורסם ב־18 באוקטובר הציג פולסון שוב העדפה לזהב כאפיק לשמירת ערך לאורך זמן, לצד הסתייגות חריפה ממטבעות קריפטוגרפיים ובראשם ביטקוין. הוא הביע גם חשש ממשבר חוב עתידי בצרפת, והדגיש את החשיבות של הכשרה מדעית, לימודים כלליים ושילוב אוכלוסיות נוספות בהשכלה ובשוק העבודה בישראל. אלה עמדות והערכות שלו, לא תחזיות ודאיות.
למי שמעוניין להבין את השוק שפולסון משקיע בו, בבָּעוֹלָם פורסם מדריך להשקעה בזהב למשקיע הישראלי. בהקשר האקדמי ראו גם את מדריך דירוג האוניברסיטאות בעולם.
שאלות ותשובות על ג׳ון פולסון
מי הוא ג׳ון פולסון?
ג׳ון פולסון הוא משקיע ופילנתרופ אמריקאי, יליד ניו יורק, שייסד ב־1994 את Paulson & Co. והתפרסם בעקבות רווחים מהימור נגד שוק המשכנתאות ערב משבר 2008.
כמה כסף תרם ג׳ון פולסון לאוניברסיטה העברית?
ב־17 באוקטובר 2026 הכריז על תרומה חדשה של 250 מיליון דולר. יחד עם תרומות קודמות בסך 46 מיליון דולר, התמיכה המצטברת שהאוניברסיטה מדווחת עליה היא 296 מיליון דולר.
האם 250 מיליון הדולר כבר הועברו במזומן?
ההכרזה ופרטי התחומים המיועדים פורסמו, אך לא פורסם לוח תשלומים מפורט. אין בסיס לקבוע שהסכום כולו הועבר עד 18 באוקטובר.
כמה שווה ג׳ון פולסון?
לפי פורבס, הונו נאמד בכ־11.2 מיליארד דולר נכון ל־17 באוקטובר 2026. הערכת השווי עשויה להשתנות.
מה היה ההימור שלו במשבר הסאב־פריים?
הקרן שלו קנתה הגנות אשראי על ניירות ערך מבוססי משכנתאות. כשערכם נפל ונרשמו אירועי אשראי, היא הרוויחה סכומי עתק.
מה הקשר שלו לדונלד טראמפ?
פולסון תורם ותומך בטראמפ, ואף אירח אירוע גיוס כספים מרכזי עבורו ב־2024. שמו עלה למשרת שר האוצר, אך הוא פרש מהמרוץ לתפקיד ולא שימש שר.
למה הר הצופים ייקרא על שם אלינה וג׳ון פולסון?
האוניברסיטה החליטה להנציח את התרומה החדשה באמצעות שינוי שם הקמפוס ההיסטורי. הדבר אינו משנה את שמו של קמפוס אדמונד י׳ ספרא בגבעת רם.
הזווית הישראלית
רבע מיליארד דולר הם סכום שעשוי להשפיע על גיוס חוקרים, תשתיות, מעבדות והכשרת אנשי מקצוע בישראל, אך ההשפעה הממשית תימדד בהחלטות הביצוע ולא בגודל הכותרת. התרומה מגיעה בתקופה שבה המוסדות האקדמיים מתמודדים עם מחסור בתקציבי מחקר, צרכים רפואיים וחברתיים גוברים ותחרות על חוקרים וסטודנטים. העניין הציבורי אינו מסתכם בזהותו של התורם: השאלה היא כיצד אוניברסיטה ציבורית מאזנת בין עצמאות אקדמית, אחריות ציבורית ותמיכה פרטית בהיקף חריג.
אחרי מה לעקוב
לוח הזמנים לתשלומי התרומה; ההחלטה הרשמית על הקמת הפקולטה החדשה להנדסה; תוכנית להרחבת הכשרת הרופאים ומעבדות המחקר; המיזמים בתחום הטראומה; והאופן שבו יוצגו לציבור התקציבים, הישגים ושימושי הכסף. כדאי לעקוב גם אחרי ההשקות המתוכננות של המבנים בגבעת רם במסגרת כינוס חבר הנאמנים ב־16–20 באוקטובר 2026.
מקורות וקריאה נוספת
- האוניברסיטה העברית – הודעת התרומה הרשמית, 17.10.2026.
- כלכליסט – ריאיון עם ג׳ון פולסון, 18.10.2026.
- האוניברסיטה העברית – תרומת 19 מיליון דולר בינואר 2026.
- הרווארד – ביוגרפיה מקצועית ולימודים.
- פורבס – הערכת הון ונתונים עסקיים.
- SEC – מסמכי פרשת ABACUS.
- Paulson & Co. – תגובת הקרן להליך ב־2010.
- רויטרס – המעבר למשרד השקעות משפחתי ב־2020.
- הרווארד – תרומת 400 מיליון דולר, 2015.
- רויטרס – אירוע התרומות של טראמפ, 2024.
- רויטרס – הסרת מועמדות פולסון לשר האוצר, 2024.
תמונה ראשית: מבנים היסטוריים בקמפוס הר הצופים, צילום ארכיון מדצמבר 2025 מאת זאב שטיין / ארכיון אבני מורשת, Wikimedia Commons, ברישיון CC BY-SA 4.0. התמונה אינה תיעוד ההכרזה או צילום של פולסון.
עדכון ועריכה: 18 באוקטובר 2026. אומדני הון ופרטי מימוש התרומה עשויים להשתנות. הכתבה אינה ייעוץ השקעות.